Indekshuset
Adresse: Henrik Ibsens gate 100
Areal bygg: 31 900 m2
Eiere: Höegh Eiendom AS, Winta Eiendom AS
Arkitekt: Jon Engh (1964)
Interiør: Scenario Interiørarkitekter AS
Markedssegment: Kontor, parkering
Oppstartdato: 2003 (rehabilitering 2008/09)
Status: Ferdigstilt
Dato for ferdigstillelse: 2010 (Winta Eiendom kjøpt ut av Höegh Eiendom AS)
Beliggenhet: Oslo
Høsten 2003 kjøpte Höegh Eiendom og Winta Eiendom «Indekshuset» på Solli plass. Bygget er oppført på tomten hvor «Det engelske kvarter» stod.
Indekshuset er utført med prefabrikkerte betongelementer forblendet med hvit granitt, og ferdigstilt i 1964. Bygget er tegnet av arkitekt Jon Engh, som mottok arkitekturprisen «Betongtavlen» for dette fremragende betongbygget. Fondveggen i hovedvestibylen er smykket med det 11×3 m store mosaikk-verket «Sildefisket» av Rolf Nesch. Bygningen ble oppført som kontor- og representasjonslokaler for Norges Industriforbund og Norges Eksportråd, der av navnet «Industriens- og Eksporten Hus», eller «Indekshuset».
Tekst hentet fra Höegh Eiendom
↑↑ Bygget er tegnet av arkitekt Jon Engh, som mottok arkitekturprisen «Betongtavlen» for det brutalistiske betongbygget i 1965.
↑ Fondveggen i hovedvestibylen er smykket med det 11×3 m store mosaikk-verket «Sildefisket» av Rolf Nesch. Foto: Elisabeth Aarhus
-
Det engelske kvarter ble oppført fra 1882-86 ved Solli Plass Bygget står oppført på tomten der «Det Engelske kvarter» stod (Drammensveien 26-42. Det Engelske kvarter bestpd av tre separate bygninger, hvor det i midten lå syv sammenhengende «villaer», flankert av en tre-etasjers bygård på hver side, henholdsvis mot Cort Adlers gate og Observatoriegata. Arkitektene bak boligkomplekset var Bernhard Christoph Steckmest og Paul Due.
I etterkrigstiden ble bygget hovedsakelig brukt til handel- og kontor. Da bygget begynte å forfalle på 1950-tallet, la arkitekt John Engh i 1958 fram en plan om å modernisere kvartalet ved å rive det gamle og bygge nytt. Forslaget fikk bred politisk støtte.
-
Brutalisme er navnet på en stilretning innen modernistisk arkitektur, hvor det fremste kjennetegnet på stilen er at byggenes fasader er av rå, ubehandlet betong. Brutalistiske bygg kjennetegnes av at de består av rå, ubehandlet betong og enkle geometriske former. Deler av bygget er ofte eksponert og man kan av og til se spor fra støpeformene betongen har vært i. Bygg fra brutalismen er ofte store, og flere av dem har blitt beskrevet som “festningsaktige”.
Brutalismen fikk innpass i Norge fra slutten av 50-tallet og frem til 70-tallet. Og det finnes en unik norsk betongtradisjon i Oslo, med blant annet Y-Blokka, Indekshuset, Bakkehaugen Kirke og Oslo Heleråd – tidligere Amerikanske Ambassade i Oslo.
I løpet av en tredveårsperiode fra 1940 ble det bygget regjeringsbygg, boliger, kontorer, sykehus, kirker, broer, demninger, tunneler og oljeplattformer i betong – alle eksponenter for en eksperimenterende og nyskapende bevegelse innenfor norsk byggeindustri.
Mange av byggene er kompromissløse, med tydelige kvaliteter som ikke nødvendigvis er stedstilpasset det historiske miljøet rundt bygget. Brutalisme er en provoserende stil som står i høylytt dialog med tidligere stiler – og med et visst «in your face» uttrykk det er vanskelig å være likegyldig til.
-
Bygget rommer næring og kontor. Det er heleid, driftes og forvaltes av Höegh Eiendom.
Følg link for mer informasjon om Idekshuset og Höegh Eiendom her.
“Det er kåret til Oslos styggeste bygg, men også hedret som et tidstypisk mesterverk. Det ruvende Indekshuset ved Solli plass er man uansett ikke likegyldig til.”
– Gard Setsaas, Finansavisen
Foto: Teigens Fotoatelier
Hard og kompromissløs, men vakker arkitektur og materialitet preger bygget.
“Brutalismen er ein veldig tydeleg stilart, ekstremt klar i prosjektet sitt. Den er litt in your face i uttrykket sitt.”
– Margrethe C. Stang
Det er ein stil som der er vanskeleg å vera likegyldig til. At den er overtydeleg, framkallar ekstra sterke kjensler.
– Margrethe C. Stang
↑↑ Det Engelske Kvarter
Drammensveien 26-42
↑ Industriens- og Eksportens Hus
Drammensveien 30, huset under oppføring